Kaffe – hvor begynder jeg

Kasper Brandt Hansen —  14. marts 2010

Godt på vej til god kaffe

Nedenstående punkter er absolutte grundregler for at kunne brygge god kaffe.

  1. Brug kaffe af god kvalitet. Friskristet og malet til hver brygning.
  2. Brug frisk, rent, koldt vand. Brug gerne et vand-filter eller kildevand, men ikke destileret vand.
  3. Mal dine kaffebønner til det du skal bruge dem. Fint til espresso, lidt grovere til mokka, mellem til filterkaffe og groft til stempelkaffe.
  4. Din maskine skal være ren og rette temperatur. Også kaffemøllen skal holdes ren. Olien fra kaffe sætter sig i maskinerne, og bliver harsk.
  5. Bryg kun den kaffe du har tænkt dig at drikke eller servere indenfor 25 min. Smagen ændrer sig efter brygning, og kaffe bør drikkes med det samme.
  6. Kaffens temperatur må aldrig komme over 96 grader

Kaffe er dejligt. Brygget rigtigt er kaffe endnu dejligereBrug hele kaffebønner

Malet kaffe findes i rigtigt gode varianter, og er et fint alternativt, hvis du ikke har en kaffekværn. Men, det er uden tvivl altid med hele kaffebønner at du opnår den bedste kaffe.

Hold dine maskiner ved lige

Du kan købe dig fattig i mesterligt udstyr, og bruge formuer på kaffe, men du opnår aldrig gode resultater, hvis du ikke sikrer at maskinerne holdes ved lige, at kaffeolien, som løbende aflejres bliver renset væk.

Nogle er mere “hysteriske” med rensning en andre, men din kaffe- eller espressomaskine bør renses med et produkt som f.eks. Urnex Cleancaf hver 14 dag. Stempelkander og mokkabryggere er lette at vaske, så de skal have en tur med opvaskebørsten efter hver brygning, og gerne med samme rensemiddel en gang om måneden eller oftere.

Smager din kaffe ikke godt?

Gammel kaffe eller malet kaffe der har været eksponeret for ilt i lang tid.
Stensikre veje til dårlig kaffe. Køb frisk kaffe, og mal kaffebønnerne fra gang til gang. Køber du malet kaffe, så hold dem i en lufttæt beholder og gerne i køleskabet.

Beskidt kaffemaskine
Det kan ikke siges ofte nok. Rens dit udstyr, eller din kaffe vil aldrig opnå sit potentiale.

Forkert dosering
For meget eller for lidt kaffe giver de forkerte forudsætninger for brygning af din kaffe. F.eks. gennemløbstid og ganske enkelt mængden af smagsstoffer spiller, ganske logisk, en stor rolle for smagen.
7g formalet kaffe til 1,5 dl vand – altså ca. 45g til en liter vand. Det er den gyldne regel.

Kasper Brandt Hansen

Artikler