Vidste du, at vi i gennemsnit drikker 3-4 kopper kaffe om dagen? Det er en af danskernes favorit drikke. Men hvad ved du egentlig om kaffen og kaffebønner, som jo egentlig indgår i brygningen af kaffen? Tænker du over kvaliteten og hvordan de hele kaffebønner, som senere bliver malet, bliver produceret.  Tænker du over, hvilke der er de bedste hele kaffebønner i test? 

Eller om der er koffeinfri hele kaffebønner på markedet? Der er mange ting at vide om kaffen, og det sorte guld, men først vil vi dvæle lidt ved kaffebønnens historie. For hvis vi skal forstå, hvordan danskerne blev et af de mest kaffe drikkende folkeslag i verden. Vi må også forstå, hvordan kaffen kom til Danmark, og forhåbentlig også blive bedre til at kende god kaffe fra dårlig kaffe.

Lavazza Qualita Oro

Lavazza Qualita Oro
Pris: 104,95 kr.

Hele kaffebønner Starbucks 1000g espresso roast

Starbucks espresso
Pris: 139,95 kr.

Hele kaffebønner bestsellers

Bestsellers
Pris: 349,00 kr.

Lor Profond 500g

L’Or Profond
Pris: 59,95 kr.

Starbucks Blonde espresso roast

Starbucks Blonde
Pris: 139,95 kr.

Hele kaffebønner gimoka dulcisvitae 1kg

Gimoka dulcisvitae
Pris: 55,00 kr.

Lavazza 1000g caffe crema dolce

Lavazza crema dolce
Pris: 104,95 kr.

Kaffebønner Lavazza-Qualita rossa 500g

Lavazza Qualita rossa
Pris: 69,95 kr.

Kaffebønner Garibaldi espressobar 1kg

Garibaldi espressobar
Pris: 62,00 kr.

Lavazza 1000g caffe crema classico

Lavazza caffe crema
Pris: 104,95 kr.

Espresso House 450g organic espresso kaffebønner

Espresso House
Pris: 75,00 kr.

Cafe Rene 1000g crema

Cafe Rene crema
Pris: 65,00 kr.

Lavazza tierra bio organic 1000g

Lavazza tierra bio
Pris: 109,95 kr.

Lor forza 500g

L’Or forza
Pris: 59,95 kr.

Lavazza 1000g espresso barista perfetto

Lavazza espresso
Pris: 104,95 kr.

Historien om kaffen og de hele kaffebønner

Vidste du, at kaffe kan blive sporet tilbage til omkring jernalderen? Det var her, at etiopiske gedehyrder bed mærke i, at deres dyr blev mere energiske efter at have spist bær fra en bestemt plante. Denne plante, ville senere blive kendt som kaffeplanten og det er herfra, at de hele kaffebønner kommer fra. Efterfølgende begyndte hyrderne at eksperimentere med at overhælde bærrene med varmt vand. 

Med det formål at kunne holde sig vågne og kvikke hele natten.  De var dog ikke alene om at nyde den gode drik, og nyde godt af de virkninger den havde på ens system. Der gik ikke lang tid, før rygtet begyndte at sprede sig fra Kaffa-provinsen i Etiopien og videre ud i verdenen. 

Fra Etiopien kom kaffen til Yemen via havnebyen Mokka. Så selvom Etiopien bliver betragtet som hele kaffebønners test land og hjemland. 

Rygtet spredes

Mokka blev fra omkring det 14.århunrede kendt som ’kaffe-centrum’ og spredte derefter kaffen til mange af de islamiske lande.

Et yndigt kaldenavn, som kaffens hele bønner og dermed også kaffen fik, var ’den arabiske vin’ og blev til en meget eksklusiv ting. Den blandt andet blev brugt i religiøse sammenhænge, så de troende kunne holde sig vågne og bede, i stedet for at sove. Derfor blev kaffen også brugt ved ceremonier og fester, samtidig med, at man også troede at kaffen besad helbredende effekter.

Det var også i Mekka, at den første café blev åbnet. Den gang hed det et kaffehus. Det var et sted, hvor man mødtes for at drikke de eksklusive sorte dråber, spille skak og diskutere. Kaffen var altså med til at skabe en ny kultur, og der gik ikke mange år, før det første kaffehus åbnede i Venedig. Kaffen spredte sig efterfølgende til resten af Europa.

De hele kaffebønner kommer til Danmark

Kaffe var dog en dyr luksus varer og der gik noget længere tid, før det blev en almen drik i Danmark. En af de første danskere, som havde råd til og som drak den eksotiske drik af de hele kaffebønner, var Ludvig Holberg. Dette skyldtes, at kaffen havde lang vej fra Afrika og helt op til det nordlige Danmark.

Det blev derfor også så godt som umuligt at finde hele kaffebønner eller malet kaffe i Danmark, da danskerne oplevede et økonomisk pres, og derfor var pengepungen ikke til det. Netop derfor tog de hele kaffebønner også til i popularitet efter krigen, og det blev en hverdagsdrik. En drik som fik en plads i de fleste danskeres hjerte. Samtidig blev det også nemmere at få dem importeret og man kunne nemmere finde kaffe med hele bønner på tilbud. Også hele kaffebønner af god kvalitet.

Forskellige kaffesorter når du skal have din kaffe i hele bønner eller malet

Der findes rigtig mange forskellige kaffesorter. De kommer både i hele kaffebønner, hvor du selv skal male dem eller hvor de er formalet og du bare skal putte det i din stempelkande. Tit kan du også finde kaffe i form af hele bønner på tilbud. En af de mest kendte kaffe-sorter er Arabica-kaffe. Den bliver også omtalt som ægte kaffe, og den udgør en langt større del af verdens kaffeproduktion end andre kaffesorter. Faktisk udgør den op mod 75%. 

Den anses for at være virkelig eksklusiv, og som at give den bedste smag. Samtidig er det også den sort, der har det laveste udbytte. Derudover er der Robusta sorten, som udgør ca. 25% af verdens kaffeproduktion, og som navnet antyder, er den noget mere robust. Kaffebønnerne har en mere gennemtrængende og bitter smag, og når den bliver behandlet, er det ikke unormalt at den bruges til instant kaffe.

Hele kaffebønner i en lille sæk

Kaffeplanten – der hvor de hele kaffebønner kommer fra

De hele kaffebønner kommer fra kaffeplanten, som både kan vokse som enten en busk eller et højt træ. De findes i en lang række af lande omkring ækvator, da det er det klima, som giver planten de bedste vækstbetingelser. Arabica sorten har ofte bedst af at gro i en vis højde. Ofte 1-2 kilometer over havoverfladen og i et fugtigt og varmt klima. Med andre ord, har sådan noget som jord, højdedrag, og klima rigtig stor betydning for den hele kaffebønne. 

Hvis du finder billige hele kaffebønner skyldes det enten et tilbud, eller hvis kaffen ikke har haft de bedste betingelser. Kaffe-entusiaster har også ofte en favoritkaffe fra et land eller et område. Ofte er kaffe fra f.eks. Kenya ofte attraktivt, fordi forholdende der giver en unik kaffesmag.

Bearbejdning af kaffebønner efter plukning

Det vigtigste du kan gøre for at sikre en god hel kaffebønne, er at holde øje med bearbejdningen. De kan bearbejdes på forskellige måder. Bearbejdningen handler om, hvordan kernerne bliver frigjort fra frugtens skal og frugtkød. Der er to gængse metoder:

Man lader dem ligge i solen og tørre ind, dette er som regel en proces, der tager ca. 4 måneder og derefter er det nemt at fjerne kød og skaller.

Eller også skal man skylle bærerne og putte dem i en maskine, som afplumper dem. Efterfølgende vil de ligge i en gæringstank i halvandet døgn og til sidst bliver de soltørret.

På dette tidspunkt er bønnerne grønne, og de bliver herefter sorteret og klassificeret, så de kan sendes ud i verden. Du vil ofte opleve, at der er en generel opfattelse af, at kvaliteten er bedre, når kaffebønnerne er større, så det er blandt andet det, de sorterer dem efter.

Ristningen – det kritiske punkt for forarbejdningen af hele kaffebønner

Der sker en række kemiske processer, når de hele kaffebønner bliver ristet, og det er her at aroma og smag bliver frigivet. Bønnerne ændrer også farve, bliver større og sprøde Det er altså afgørende for det endelige produkt, hvordan man rister kaffen. 

Netop derfor er forarbejdet også vigtigt og kafferisterier i Danmark er derfor meget kræsne med, hvilke bønner de modtager. De billige hele kaffebønner er nemlig ikke altid bedre, og vil derfor være et dårligt udgangspunkt for en god kaffe. Den bedste kaffe kommer fra store og ensartede bønner. 

For at opnå den bedst muligt kaffe er det vigtigt at du køber hele bønner. Gerne friskristede. De hele kaffebønner kværner du efterfølgende efterbehøv. Køb kun små mængder ad gangen, så sikre du dig at de altid er friske.

En smags sag hvilke hele kaffebønner du kan lide

Måden du rister dine bønner på, er dog, som så meget andet, jo en smagssag. Det er en meget subjektiv ting og mange har sikkert oplevet, at nogle har rost en bestemt type kaffe. Hvis du efterfølgende smager den, er det bare virkelig ikke din kop the. Nogle er vilde med en mild og rund hel kaffebønne, og andre fortrækker mørkristede kaffebønner. 

Det skal dog siges, at jo mørkere kaffen er ristet, jo mindre koffein er der i kaffebønnerne, da koffein forsvinder under ristningen. Det er altså også sådan, du får koffeinfri hele kaffebønner.

Du skal altså finde ud af, hvilket type kaffe du er til, og hvor længe du ønsker, den ristes. For ristes den for længe kan den miste sin syrlighed og ristes den hårdt, kan det fremhæve noget af sødmen i bønnerne. Det er en smagssag og kafferistning er en videnskab i sig selv.

Ristningsgrader

Der findes forskellige ristningsgrader, når man taler om kaffe, dem vil vi gennemgå herunder. Man skelner mellem lys, mellem og mørkristet og det er meget individuelt, hvad folk foretrækker fra deres kaffe. Desuden kan det også komme meget an på, hvilken hel kaffebønne man står med, for nogle sorter er bedre til nogle ristningsgrader end andre.

  • Lys-ristet
  • Mellem-ristet
  • Mørk-ristet

Læs om alle ristningsgrader herunder eller på vores blog.

Ristningsgrader for hele kaffebønner

Lys-ristet hele kaffebønner

Dette er nok den mest atypiske måde at riste kaffen på. Det er nemlig de færreste kaffesorter, som kan tage den lyse ristning. Derfor er det kun de allerbedste kaffebønner, hvor man har et ønske om at bevarer en syrlig aroma, som man bruger til lys ristning. Den lyse ristning giver ikke en særlig kraftig smag, hvilket du typisk vil opleve ved mørkere ristede kaffer, men er til gengæld kendt for sin syrlighed og sit høje koffeinindhold. 

Mellem-ristet hele kaffebønner

Mellem ristede hele kaffebønner er til den, der er mere til en afrundet og mild smag. Den har en balanceret syrlighed og er både fyldig og har en god del af de naturlige aromaer, som kommer fra kaffen. Derudover er den også rund og har nogle af de sødlige noter, som der kommer fra mørk ristet kaffe. Mellem-ristet kaffe er altså et godt kompromis og du går sjældent helt galt i byen her. 

Ristningen foregår ofte på en temperatur på mellem 210 og 220 grader og giver bønnen en klassisk brun farve, hvor den lysristede ofte ristes på mellem 180-200 grader og har en lys gylden farve.

Mørk-ristet hele kaffebønner

Hvis du gerne vil have dine hele kaffebønner mørkristede, så får du en kraftig og fyldig smag. Ristningen foregår ofte på et sted mellem 225 og 240 grader og det er her den syrlige del af kaffen forsvinder og det bliver erstattet af en let bitterhed. Det giver også en mere krydret smag. Du står tilbage med en mørkebrun bønne, som derudover har en let olieret overflade.

Hele kaffebønners holdbarhed

Kan kaffebønner blive for gammel? De kan ikke nødvendigvis blive dårlige, men efter et par uger kan du risikere at noget af smagen forsvinder og kaffen er derfor ikke længere frisk. Der er dog en masse faktorer, der spiller ind i kaffens holdbarhed. Såsom ristningen, pakningen og opbevaring. Som udgangspunkt bliver kaffen ikke dårlig, med mindre den er opbevaret et fugtigt sted. Dermed ikke sagt, at den nødvendigvis smager godt. Det er også en af grundene til at folk godt kan lide kaffebønner. Kaffebønnerne, hvis pakket ordentligt, vil ikke miste aroma på samme måde, som når emballagen er brudt og den bliver opbevaret mørkt og køligt. 

Ofte vil formalet kaffe have en kortere holdbarhed end kaffebønner, så det kan ofte godt betale sig at investere i et ordenligt kaffekværn fra blandt andet Bodum, så du selv kan kværne din kaffe, så den beholder den gode smag og ikke bliver kedelig.

Læs også

Den perfekte bryggetemperatur til kaffe.

Det er ingen hemmelighed, at vandets bryggetemperatur når du rammer kaffebønnen har betydning. Derfor er det på det seneste også blevet utrolig populært med Third