Kaffebønner

Hele kaffebønner – nyd den friske kaffesmag

Vi vil gerne have det bedste af det bedste, når vi står en tidlig morgen og skal brygge dagens første kop kaffe. Og for mange bliver det ikke bedre end kaffe af hele bønner, som de selv gør klar til at blive lavet til kaffe.

Når du bruger hele kaffebønner, kan du for eksempel købe en kaffekværn og bruge en stempelkande eller en almindelig kaffemaskine til den malede kaffe, eller du kan vælge en kaffemaskine med kværn. Så kan du bruge dine kaffebønner til en espressomaskine, som stempelkaffe eller en anden variant, du er vild med.

Smag dig frem til din yndlingsvariant – det giver dig mulighed for at udforske de forskellige regioners helt unikke smagsvariationer og særlige noter, eller måske finde en kaffeblanding der opfylder alle dine kaffeønsker. Kaffeblandinger består ofte af Robusta og Arabica kaffebønner: Robusta ikke er nær så fyldig som Arabica, men kan give en god, let bitterhed til den ellers mere aromatiske og milde Arabica-bønne.

Kaffeplanten

Hele kaffebønner kommer fra kaffeplanter, som enten kan vokse som buske eller høje træ. De findes i en lang række lande omkring ækvator, da det er det klima, som giver de bedste vækstbetingelser. Arabica-sorten har bedst af at gro i en vis højde – gerne 1-2 kilometer over havoverfladen og i et fugtigt og varmt klima. Jord, højde og klima har altså stor betydning for kaffebønnerne.

Bearbejdning af kaffebønner

Når kaffebønnerne er plukket, skal de bearbejdes, det vil sige, kernerne skal frigøres fra frugtens skal og frugtkød. Der er to gængse metoder:

Når bønnerne er blevet frigjort, er de grønne. De bliver sorteret og klassificeret, så de kan sendes ud i verden. Der er en generel opfattelse af, at kvaliteten er bedre, når kaffebønnerne er større, så det er blandt andet det, de sorteres efter.

Robusta og Arabica

En af de mest kendte kaffesorter er Arabica. Den bliver også omtalt som ægte kaffe, og den udgør op mod 75 % af verdens samlede kaffeproduktion. Den anses for at være virkelig eksklusiv og give den bedste smag. Samtidig er det også den sort, der har det laveste udbytte, da den hurtigt bliver ramt af insektangreb, sygdomme og lignende. Derudover er Arabica-bønnerne afhængige af den helt rigtige mængde lys og skygge for at kunne trives.

Derudover er der Robusta. Som navnet antyder, er den noget mere robust. Robusta-bønner har en mere gennemtrængende og bitter smag og bruges ofte til instant kaffe.

Forskellen på hele bønner og formalet kaffe

Det primære spørgsmål, når du ikke bruger kaffekapsler, er, om du skal købe hele bønner eller formalet kaffe. Ægte kaffe-connaisseurs sværger til hele kaffebønner – og gerne friskristede kaffebønner, som giver endnu mere smag og aroma.

Den største forskel på hele bønner og formalet kaffe er, at de hele bønner pakkes umiddelbart efter ristning og derfor kan holde sig uåbnet i flere uger – og måneder for den sags skyld. Formalet kaffe ristes og males, før det pakkes, og det betyder, at en del smag og aroma forsvinder. Det skyldes, at bønnerne er malet så fint, at der trænger en masse ilt ind i kaffen, hvilket får den naturlige sødme, de bløde aromaer og de milde syrer til at blive bitre.

Det er ikke tilfældet med hele kaffebønner, hvor det på grund af størrelsen på bønnerne tager meget længere tid for ilten at nedbryde dem. Prisen er næsten den samme, så valget afhænger af, om du vil have de mere velbevarede smagsnoter og aromaer, og så til gengæld selv skal kværne bønnerne – eller lade din maskine om det, hvis den har en indbygget kaffekværn.

Du skal dog stadig tænke over opbevaring, så bønnerne holder sig bedst muligt – vælg fristristet kaffe og opbevar bønnerne tørt og køligt i en lufttæt beholder. Husk også at bruge bønnerne inden for nogle uger og først male dem lige inden brug – meget af aromaen er nemlig allerede forsvundet efter 20-30 minutter.

Derfor bør du vælge hele kaffebønner

Ud over smagsforskellen er en anden god grund til at vælge hele kaffebønner, at formalet kaffe ikke passer til størstedelen af kaffemaskinerne på markedet. Størrelsen på de malede kaffebønner skal nemlig passe til kaffebryggeren for at give en perfekt afbalanceret kaffe, og du har ikke mulighed for at styre grovheden, når du køber formalet kaffe. Med en kaffekværn eller en kaffemaskine med kværn kan du selv styre, hvor grove eller fine dine kaffebønner skal være, hvilket gør det muligt for dig at bruge dem til flere bryggemetoder.

Når du kan styre grovheden på bønnerne, kan du styre smagen. Det er en luksus, du ikke får med formalet kaffe. Størrelsen afgør nemlig, hvor hurtigt kaffen brygges, og dermed hvordan smagen bliver. Er bønnerne for fine, brygges kaffen for hurtigt, så den bliver bitter – i så fald kan du male bønnerne grovere næste gang, så brygningen bliver langsommere, og smagen bliver mere balanceret. Er bønnerne for grove, går det for langsomt, så smagen bliver syrlig – her kan du male bønnerne finere, så det går hurtigere med brygningen næste gang.

Når du skal vælge mellem hele kaffebønner og formalet kaffe, kan du også overveje, hvor ofte du drikker kaffe. Formalede bønner skal helst bruges inden for en eller to uger, så hvis du ikke drikker kaffe ofte, er det en fordel at vælge hele bønner. Og hvis du ikke drikker mere end en enkelt kop et par gange om ugen, kan du måske overveje at købe kaffekapsler i stedet for – for eksempel vores kapsler til Nespresso.

Lysristede, mellemristede eller mørkristede kaffebønner?

Der findes forskellige ristningsgrader, når man taler om kaffe. Der skelnes mellem lys-, mellem- og mørkristet, og det er meget individuelt, hvad folk foretrækker. Det kommer også an på, hvilken bønne der er tale om, da nogle sorter egner sig bedre til bestemte ristninger end andre.

Engang var mørkristede kaffebønner det eneste, der duede, men i dag er det en anden sag. I takt med at bønnekvaliteten bliver bedre, bliver de lys- og mellemristede kaffebønner også bedre – og faktisk er de lysere ristninger ideelle til at fremhæve nogle af de unikke, vildere smagsnoter, der findes i højkvalitetsbønner.

Lysristede kaffebønner har en lysebrun farve uden olie på overfladen. Smagsmæssigt er de typisk en smule syrlige, har en blød fyldighed og lette smagsnoter. Det er den ristning, der med højkvalitetsbønner bringer flest af de delikate, særlige smagsnoter frem. Ristningen foregår ved temperaturer mellem 180 og 200 grader.

Mellemristede kaffebønner er brune og har i sjældne tilfælde en olieret overflade. De har en medium syrlighed og en afrundet smagsprofil, og er på flere måder smagsmæssigt mellem de lys- og mørkristede kaffebønner. Den særlige smag fra de forskellige bønneregioner kommer frem ligesom i de lysristede bønner, men der er også smage, der begynder at minde om de mørkristede med en dyb, sødlig karamelsmag. Kaffe af mellemristede bønner er balanceret, afrundet, mørk og sød. Ristningen foregår ved 210 til 220 grader.

Mørkristede kaffebønner er mørkebrune og har ofte en olieret overflade. De har en lav syrlighed, tung fyldighed og giver gerne dybere og mørkere smage. Når kaffebønner bliver ristet så mørkt, er der ikke lige så mange af de originale smagsegenskaber tilbage, som hvis du vælger lys- eller mellemristede bønner, men de får til gengæld typisk nogle lækre, fyldige chokolade-, nødde- og karamelnoter. Der er skruet op for temperaturen under ristningen, der foregår ved 225 til 240 grader.

Kaffens historie – hvordan det hele startede

Kaffe er en af danskernes favoritdrikke, og i gennemsnit drikker vi tre-fire kopper kaffe om dagen. Men hvad ved vi egentlig om kaffe og kaffebønner? Der er mange ting, der er værd at vide om det sorte guld, men lad os først dvæle lidt ved kaffebønnens historie, så vi kan finde ud af, hvordan kaffen kom til Danmark og gjorde os til et af de mest kaffedrikkende folkefærd i verden.

Der findes forskellige fortællinger om kaffens oprindelse, men en udbredt historie er, at en etiopisk gedehyrde i det 6. århundrede bed mærke i, at hans dyr blev mere energiske efter at have spist bær fra en bestemt plante. Han tog opdagelsen med til et kloster, hvor munkene begyndte at eksperimentere med at overhælde bærrene med varmt vand, så de kunne holde sig vågne og kvikke hele natten.

De var dog ikke alene om at nyde den gode drik og de effektive indvirkninger, den havde på kroppen. Der gik ikke lang tid, før rygtet begyndte at sprede sig fra Kaffa-provinsen i Etiopien til resten af verden. Fra Etiopien kom kaffen til Yemen via havnebyen Mokka, så selvom kaffen blev opdaget i Etiopien, blev Mokka kendt som kaffecentrum. Det var også her, verdens første café – dengang kaldet et kaffehus – åbnede omkring år 1470.

De arabiske lande forsøgte at undgå, at den dyrebare kaffe blev ført ud af landene, men det lykkedes for hollænderne, som var en stor aktør på verdensmarkedet dengang, at få levende kaffeplanter smuglet til deres kolonier på Sri Lanka og Java, hvorfra kaffeproduktionen langsomt bredte sig.

Kaffen kom til Europa omkring 1615, da de første sække blev importeret til Venedig. På det tidspunkt fandtes der allerede de såkaldte kaffehuse i Mellemøsten og Tyrkiet, og i de følgende år bredte de sig også i Europa.

Kaffen kom til Norden omkring år 1675, men det var en dyr luksusvare, så der gik lang tid, før det blev en almen drik i Danmark. En af de første danskere, der kastede sig over den mørke drik, var digteren Ludvig Holberg. Han hævdede, at han drak omkring fem kopper kaffe om dagen, hvilket faktisk stemmer nogenlunde overens med det gennemsnitlige forbrug i dag.

Spændende udvalg af hele kaffebønner på mokkaland.dk

Vores udvalg indeholder hele bønner med masser af forskellige smagsnoter og aromaer. Vi forhandler kun de bedste kaffebønner, så du er garanteret en god kop kaffe efter hver brygning. Gode kaffebønner kan være alt fra mørke, intense bønner med smagfulde noter af karamel til en sød og afbalanceret kaffe med smag af vanilje, honning og citrus.

Tjek for eksempel vores sortiment af illy kaffebønner med forskellige Arabica Selection kaffebønner fra blandt andet Brasilien og Colombia. Du kan også vælge koffeinfri kaffebønner både som illy kaffe og fra andre mærker, hvis du vil have de samme gode kaffe kaffebønner i en koffeinfri udgave.

Gode kaffebønner behøver ikke være dyre – vi har billige kaffebønner i høj kvalitet, så du kan vælge de helt rigtige og nyde en god, friskbrygget kop kaffe til en god pris. Derudover har vi jævnligt kaffebønner på tilbud, så du kan gøre et ekstra godt køb. Gå på opdagelse i sortimentet og find dine nye yndlingsbønner, så du kan brygge en fantastisk kop kaffe hver gang.

FAQ

Der er mange spørgsmål, der kan stilles om kaffebønner. Her har vi samlet et par stykker af dem, vi får mest.

Hvor kommer kaffebønner fra?

Etiopien anses for at være kaffens hjemland. I dag dyrkes der dog kaffebønner mange andre steder i verden også, blandt andet Sydamerika og Mellemamerika, hvor omkring 60 % af verdens kaffeproduktion foregår. Det er særligt i Brasilien, Colombia og Guatemala. Du kan også få kaffebønner fra blandt andet Indonesien og Vietnam.

Hvilke kaffebønner er bedst?

Det er svært at give et konkret svar på, hvilke kaffebønner der er bedst, for det afhænger ganske enkelt af dine præferencer. Arabica er den mest anvendte kaffesort. Den har en balanceret og mild smag. Robusta er den anden meget kendte sort, som er særligt kendetegnet ved en mere bitter og gennemtrængende smag. I dag er det mest almindelige at bruge en blanding af de to sorter for at få det bedste af begge verdner. Smagen påvirkes også af ristningen, så der er flere faktorer, der spiller ind, når du skal vælge de bedste kaffebønner for dig.

Hvor vokser kaffebønner?

Kaffebønner har det bedst i tropisk og subtropisk klima, hvor der er både varmt og god fugtighed. De er ikke så glade for direkte sollys, så ofte dyrkes de under andre træer. De kræver meget vand, men skal samtidig have nogle måneders tørke om året også. Afhængigt af typen vokser de i højder mellem 200 og 2500 meter over havets overflade. Nogle sorter er mere sårbare end andre over for eksempelvis insektangreb, sygdomme og vejrskifte, hvilket også er med til at påvirke, hvor de vokser bedst.

Hvor længe kan kaffebønner holde sig?

Der er altid trykt en dato på emballagen, når du køber kaffebønner. De bliver som regel ikke dårlige, men et par uger efter åbning vil noget af smagen forsvinde, så kaffen ikke længere smager så friskt. Der er dog flere ting, der spiller ind på kaffebønners holdbarhed, blandt andet ristningen, pakningen og opbevaringen. Hvis kaffebønnerne er pakket ordentligt, mister de ikke aroma, før du åbner pakken. Hvis du opbevarer den åbne pakke mørkt og køligt, forlænger du også holdbarheden, så duft og smag endelig på kaffen, selvom datoen er overskredet, for tit er bønnerne stadig gode.

Hvor mange kaffebønner skal man bruge pr. kop?

Der er selvfølgelig mange måder at brygge kaffe på, når du bruger hele kaffebønner. En god tommelfingerregel er, at du skal bruge cirka syv gram kaffe til en kop. Vægten på kaffebønner varierer, men syv gram er cirka en spiseskefuld. Husk at kaffen fylder lidt mindre, når bønnerne er kværnet.