Kaffebønner

Få en god start på dagen med en kop dampende varm kaffe. Kaffebønner har siden tidernes morgen blevet brugt til at lave den lækre drik, du kender i dag. De ristede kaffe bønner giver en dejlig smag og et skud af koffein. Derfor er der også mange, som bruger kaffe som en måde at vågne på. Kaffen kan også hjælpe med at holde energi kørende i løbet af dagen. Eller bare give en varm og lækker drik, som du kan nyde.

Hele kaffebønner giver den bedste smag til din kaffe, og gør oplevelsen endnu bedre. Hvis du også elsker kaffe, kan det være det værd at skaffe dig gode kaffe hele bønner. Du ved nok allerede, at der er stor forskel på kaffe. Men det er ikke sikkert, at du har lagt mærke til, helt hvor stor forskel der er. Skift kaffen ud, hvis du er ved at blive træt af udvalget i dit supermarked.

Lavazza Qualita Oro

Lavazza Qualita Oro
Pris: 104,95 kr.

Hele kaffebønner Starbucks 1000g espresso roast

Starbucks espresso
Pris: 139,95 kr.

Hele kaffebønner bestsellers

Bestsellers
Pris: 349,00 kr.

Lor Profond 500g

L’Or Profond
Pris: 59,95 kr.

Starbucks Blonde espresso roast

Starbucks Blonde
Pris: 139,95 kr.

Espresso House 450g organic espresso kaffebønner

Espresso House
Pris: 75,00 kr.

Cafe Rene 1000g crema

Cafe Rene crema
Pris: 65,00 kr.

Lavazza tierra bio organic 1000g

Lavazza tierra bio
Pris: 109,95 kr.

Lor forza 500g

L’Or forza
Pris: 59,95 kr.

Lavazza 1000g espresso barista perfetto

Lavazza espresso
Pris: 104,95 kr.

Hele kaffebønner gimoka dulcisvitae 1kg

Gimoka dulcisvitae
Pris: 55,00 kr.

Lavazza 1000g caffe crema dolce

Lavazza crema dolce
Pris: 104,95 kr.

Kaffebønner Lavazza-Qualita rossa 500g

Lavazza Qualita rossa
Pris: 69,95 kr.

Kaffebønner Garibaldi espressobar 1kg

Garibaldi espressobar
Pris: 62,00 kr.

Lavazza 1000g caffe crema classico

Lavazza caffe crema
Pris: 104,95 kr.

Hele kaffebønner

Hvad gør hele kaffebønner så specielle? Kaffe bønner bliver ristet, mens de er hele. Herefter kan de blive malet for at passe til den måde, de skal brygges på. Kaffebønnerne holder bedst på aroma og smag, mens de er hele. Så snart man kværner en kaffebønne, mister den hurtigere sin gode smag. Jo længere tid der er gået efter hele kaffebønner er kværnet, jo mere mister de aroma. 

Derfor er det smart at beholde dine kaffebønner hele, hvis du gerne vil have den bedste oplevelse. Så kan du selv kværne kaffen, så du ikke taber noget smag eller aroma. Det kan også være en god idé, fordi der er forskel på, hvordan kaffe skal kværnes. Hvis du laver stempelkandekaffe med dine kaffebønner, skal de males groft. Men hvis du bruger en espressomaskine, vil du gerne have kaffen malet fint. Det er derfor vigtigt at overveje hvad dine hele kaffebønner skal bruges til, før de males.

Kaffebønne oprindelse 

Du kender nok bedst kaffe, som det købes i supermarkeder og ender i din kaffekop. Men hvor kommer de kaffebønner du køber egentlig fra? Bønnerne kommer fra kaffetræer. Her bliver kaffebønnerne modnet inde i røde kaffebær, som bliver høstet. Under høstningen bliver alt frugtkødet fra bærrene fjernet, og bønnerne er tilbage. Herfra har du mange forskellige typer kaffe hele bønner, som derefter bliver ristet.

Vi begyndte først at drikke kaffe i Danmark omkring 1600-tallet. Her kunne kaffe købes sammen med te på apoteker. Hurtigt blev kaffen meget populær, og viste sig som et tegn på status. Det var først hen mod slutningen af 1700-tallet at de fattige også begyndte at drikke kaffe. I dag er hele kaffebønner noget som alle har mulighed for at drikke og nyde. Og for mange er det hurtigt blevet en del af dagligdagen at få en kop kaffe.

Bedste kaffebønner

Der findes utroligt mange forskellige typer hele kaffebønner, alle med hver deres smagsnuance. Der er cirka 70 forskellige kaffesorter. Men der bliver slet ikke brugt så mange. Hvilken der er de bedste kaffebønner, handler alt sammen om, hvad du bedst kan lide. Din yndlingskaffe vil nok ikke være den samme sin din mors eller din bedste vens yndlings. Derfor er det vigtigt at udforske forskellige typer, så du kan vælge dem, du synes er de bedste kaffebønner. 

Samtidigt med, at forskellige typer kaffe bønner giver forskellige kopper kaffe, kan du også prøve forskellige metoder. Du får nemlig ikke den samme kop kaffe fra en stempelkande, en kaffemaskine og en espressomaskine. Det giver alt sammen nye smage og aromaer fra din kaffebønne. Et godt sted at starte, kan være at prøve de to primære typer kaffebønner. Nemlig Arabica og Robusta kaffe hele bønner. Så kan du selv vælge, hvilke du mener er de bedste kaffebønner.

Arabica kaffebønner

Arabica kaffebønner er den mest populære og mest brugte type kaffebønne i Danmark. Der er forskel på Arabica bønnerne. Men generelt er de populære på at have en mild smag, som alle kan være med på. De har rigtig høj kvalitet, og en lækker smag. Arabica hele kaffebønner giver tit en sød og blød smag. Bønnerne gror mange steder i verden, men især i Etiopien. 

Det kræver rigtig meget at producere Arabica kaffebønner. De kan hurtigt blive ramt af sygdomme, insektangreb og meget andet. Og de skal have den rigtige mængde lys og skygge. Man får heller ikke så meget ud af produktionen. Selvom 75% af alt kaffeproduktion er fra Arabica kaffebønner. Det gør blandt andet at disse bønner ofte bliver dyrere end Robusta kaffebønnerne. De er nemlig nemmere at producere og giver større afkast. Men mange nyder stadig den milde og dejlige smag af Arabica kaffebønner, der er god til enhver slags kaffe.

Robusta kaffebønner

Robusta kaffebønner er kendt for at have en mere kraftig og bitter smag end Arabica. De har også et højere koffeinindhold, hvilket betyder at de giver mere energi. Robusta kaffe bønner vokser mest i Indonesien og Afrika. De bliver ikke lige så påvirket af sygdomme, insekter og alt muligt andet som Arabica kaffebønner. Derfor er det også nemmere at produktere, og man får mere ud af bønnerne. 

Arabica og Robusta er derfor lidt en modsat kaffebønne. Derfor bliver de to typer også tit blandet, for at lave en kombination af smagene. Det gør at man kan få en mild og rund smag fra Arabica bønnen. Samtidigt med at man kan få højt koffeinindhold og lidt bitterhed fra Robusta kaffebønner. Disse bønner er cirka 25% af verden produktion af kaffe, og er derfor stadig meget populære. Selvom typen af kaffebønner af meget vigtig i forhold til smag, så er ristning også med til at påvirke smag.

Køb kaffebønner

Det er muligt at køb kaffebønner mange steder. Der hvor du normalt køber din kaffe, vil helt sikkert også sælge billige kaffebønner. Hvis du ønsker at gøre det specielt, kan du fine en special kaffebutik. Her kan du kigge igennem mange slags luksus hele kaffebønner, for at vælge din yndlings. Det kan også hjælpe, hvis du gerne vil have hjælp og inspiration til dit næste kaffeeventyr. Dem bag disken vil nemlig være eksperter, og kunne rådgive dig godt.

Ønsker du en nemmere løsning til at køb kaffebønner, kan du finde kaffe hele bønner i dit lokale supermarked. Det vil være sammen med alle de andre typer kaffe. Ofte vil du også kunne finde meget billige kaffebønner her. Tit billigere end i specialbutikker. Til gengæld vil kvaliteten ofte heller ikke være helt lige så høj. Derfor må du vælge, hvad du synes passer bedst til dine behov og dit valg af kaffe.

Hele kaffebønner tilbud 

Hvis du ønsker at finde billige kaffebønner og kaffebønner tilbud, er der mange måder at gøre det på. Den første er at holde øje med dine lokale butikker. Her vil der tit være hele kaffebønner tilbud, som kan give dig en god pris. Ofte vil du også kunne få mængderabat, og dermed få mange kaffebønner for en lav pris. Her kan du også spørge dem som arbejder der, om hvornår der måske opstår billige kaffebønner på tilbud.

Ønsker du at shoppe online, er det også muligt. Mange forhandlere vil lade dig finde hele kaffebønner tilbud. Her kan du også få et større overblik over, hvilke muligheder der er. Vær også sikker på, at det er en type kaffebønner som går til din type kaffelavning. Billige kaffebønner er over det hele. Det kan godt betale sig at tjekke flere forskellige sider, for at kunne sammenligne priser. 

Hele kaffebønner ristning

Typen af kaffebønne gør en stor forskel for smagen. Men lige så stor en forskel gør den måde, som bønnen er ristet på. Her udvikler den nemlig en masse smagsstoffer, der er i olien i kaffebønnerne. Alt afhængig af, hvordan kaffebønnerne bliver ristet, bliver der skabt forskellige aromaer i bønnerne. Ofte deler man de forskellige ristningstyper op i om det er lysristede, mellemristede eller mørkristede kaffebønner.

Lysristede kaffebønner er ikke ristet så meget. Bønnerne er meget syrlige, og giver også en frisk smag til kaffen. De bliver ofte brugt til stempelkandekaffe. Her bliver kaffe bønner kværnet groft og lagt i pressen. De mellemristede kaffebønner har stadig lidt syre i dem, men har også fået noget sødme. Bønnerne bliver nemlig lidt karamelliseret. Den type er den mest typiske og bliver brugt i mange kaffemaskiner. De mørkristrede bliver endnu mere karamelliseret og er utroligt sødme. Her kan kaffen få smag af chokolade eller karamel. Disse bønner bliver tit brugt i espressomaskiner. 

Kaffebønner tilbehør

Udover dine hele kaffebønner, er der selvfølgelig mange andre vigtige ting til kaffelavningen. Du kan finde utroligt meget forskelligt tilbehør. Det første er selvfølgelig at vælge, hvilken type kaffemaskine du vil bruge til dine kaffe hele bønner. Der findes mange forskellige typer, som alle har fordele. Vælg for eksempel en stempelkande, hvis du godt kan lide en lidt syrlig smag i din kaffe. Det giver også en dejlig rund smag, og lader dig kontrollere hvordan kaffen smager, og hvor længe den trækker. Med en klassisk kaffemaskine vil du få standardpulver. Kaffemaskinen vil også selv bestemme, hvordan kaffen bliver brygget. Det er især godt, hvis du er nybegynder.

En espressomaskine er til dig, som gerne vil udfolde din indre barista. Her har du mulighed for at påvirke meget mere i kaffelavningen og eksperimentere. Det kan give dig mere viden og evner indenfor kaffebønner og kaffebrygning. Det kan også være du finder de bedste kaffebønner til espressomaskinen.

Kaffemølle

Hvis du ønsker at købe hele kaffebønner, så skal du også bruge noget til at kværne dem. Her vil en kaffemølle være en stor hjælp for dig. Kaffemøller kan nemlig indstilles til at kværne kaffen præcis så groft som du leder efter det. Så alt efter hvilken type kaffemaskine du bruger, kan du få dine kaffebønner til at passe. 

Det er en fordel at male dine kaffe hele bønner selv, fordi du så kan bibeholde den fantastiske aroma som samler sig i bønnerne. Det giver mange flere smagsnuancer til din kaffe, og gør at smagen holder længere. Aromaerne forsvinder langsomt når kaffen er blevet malet, og derfor er det smart at gøre selv. Kaffemøllen gør det utroligt nemt for dig, så du ikke behøver have nogen tidligere viden om kaffe for at gøre det. Den grove maling er god til stempelkandekaffe. Den middel maling er god til at lave filterkaffe og koldbrygning. Det giver den klassiske kaffesmag du kender. Og helt fint malet kaffe går godt i din espressomaskine.

Mælkeskummer

En kop god kaffe er ikke helt komplet uden dejlig mælk på toppen. Hvis du godt kan lide at lave café latte, macchiato, cappuccino eller andre dejlige opskrifter. Så er en mælkeskummer lige det, du leder efter. Så kan du gå et trin op, og blive endnu mere barista. Den laver nemlig meget nemt mælkeskum på få sekunder. Så kan du få en cremet kop kaffe, med dejlig mælk. 

Når du allerede har malet kaffebønner selv for at få den fulde smag, gør mælkeskummeren fra blandt andet Bodum eller Nespresso det fuldendt. Så kan du få alle de bedste smage frem, og helt selv styre din egen kop kaffe.

Kaffebønner er frø

Kaffebønner er i virkeligheden ikke bønner, men frø fra en busk der sætter røde, kirseværlignende frugter. Frugterne plukkes og bearbejdes så frugtkødet skilles fra frøene. Herefter skal de gennem yderligere bearbejdning for at blive til de mørkebrune smagfulde kaffebønner vi kender.

Kaffebønnerne skal tørres, sorteres og vurderes de efter størrelse og tæthed. Generelt  kan man sige, at jo større kaffebønnen er, jo bedre bliver kaffen. De største bønner kaldes ’Maragogype’ eller ’Elefant-bønner’.

Højden og vejret påvirker kaffens smag

Modne kaffebær inden de bliver til kaffebønner

Der findes mange slags kaffe, som enten kun benyttes lokalt i de lande de dyrkes eller slet ikke er egnet til kaffebrygning. I realiteten er der tre typer kaffe som bruges til blends og eksporteret fra de kaffeproducerende lande: liberica, robusta og arabica.

Hver især har de deres styrker og svagheder, men mange steder betragtes arabica som værende den bedste. Det er dog absolut ikke en endegyldig sandhed da mange af de allerbedste kaffe blends indeholder robusta, som giver skarphed og syrlighed, der absolut er nødvendig, og rollen som andenrangskaffe er slet ikke fortjent.

Arabica kaffebønner

Dyrkes højre oppe i forhold til havets overflade, og det gør planten mere modtagelig for vejrets påvirkninger og sygdom, men det giver generelt en mere delikat og rundere smag. Arabica kaffeplanten er en mellemstor busk, og dyrkes i Mellem-amerika, Central- øg Øst-afrika, Indien og i nogen udstrækning i Indoenesien

Robusta kaffebønner

Dyrkes i lavereliggende egne, hvor vejret ofte kan være hårdt mod planterne, men robusta er mere hårdfør end arabica-planten. Generelt set giver det en kraftfuld smag med en del syrlighed. Robusta-planeten er et lille træ på ca. 10 m og den vokser i Vest- og Central-afrika, Syd-øst asien og i nogen udstrækning i Brasilien.

Liberica kaffebønner

Finder man oftest i asien, og de betragtes som værende dårligere kvalitet. Der er dog nogle der sværger til, at den rette blanding af robusta og liberica kan give gode resultater, men jeg har ikke selv haft fornøjelsen – endnu. Liberica er et træ på op mod 18 m og det vokser i Malaysia og Vest-afrika, men høstes kun i små mængder, da efterspørgslen ikke er stor.

Læs også