Espresso

Kasper Brandt Hansen —  7. april 2010

Basen for mange af de almenkendte kaffedrikke som f.eks. cappucino, caffe latte m.m. hedder espresso. Men hvad de færreste ved er, at navnet ‘espresso’ henviser til både metoden den brygges på, det færdige resultat og måden den serveres på, og hvis de tre ikke er korrekte er det ikke en “rigtig” espresso.

Espresso
7g fintmalet mørktristet kaffe, hvor ca. 40ml vand er presset gennem med 9-15 bar stabilt tryk og med en ekstraktionstid på 25-30 sekunder. Vandet skal være 93-96 grader. Serveret i en espressokop, som kan indeholde ca. 60 ml. Den færdige espresso nydes ved 80-85 grader, som drikbar og tålelig i munden.

Espresso doppio
Dobbelt espresso brygget på én gang med dobbelt mængde kaffebønner og dobbelt mængde vand. I bryggehåndtaget bruges særligt filter der kan rumme den rette mængde kaffebønner. Serveren i en kop, der kan indeholde ca. 150ml, og proportionerne er dermed cirka de samme mellem kaffe og kop, som de ved en enkelt espresso.

Espresso ristretto
En espresso brygget på samme måde som en almindelig espresso, men kun med halv mængde vand. Den siges at være “trukket kort”. Espresso ristretto serveres i en elmindelig espressokop.

Espresso romano
Almindelig espresso med et stykke citronskræl.

Espresso coretto
Navnet henviser til at espressoen “korrigeres” eller “rettes”, og består af en almindelig espresso med likør eller alkohol. Eksempelvis er grappa populær i norditalien.

Espresso lungo
Espresso der er fortyndet med vand efter brygning. Samlet mængde er ca. 85 ml. Resulatet minder om traditionel filterkaffe og den serveres i en lille cappucino-kop med plads til ca. 150 ml.

Espresso Americano
Samme som Espresso lungo

Espresso macchiatto
En espresso med et par teskefulde mælkeskum stænket eller dryppet på toppen. Mængden er efter smag og behag, men normalt 10-15 ml.

Espresso con panna
Espresso med 10-15ml flødeskum på toppen. Kaldes også for Espresso tazza d’oro som betyder noget i retning af en gylden kop espresso

Kasper Brandt Hansen

Artikler