Koffein

Kasper Brandt Hansen —  29. april 2010

Koffein er en almindelig og naturlig del af kaffe, og udgør normalt ca. 3% af en kaffebønnes vægt. I en normal kop filterkaffe bliver det ca. 70 mg, men det præcise tal  afhænger af mange faktorer.

Vandets kontakttid med kaffebønnerne spiller en rolle, men også den kaffe blend du bruger har indfydelse. Robusta kaffe indeholder nemlig en del mere koffein end arabica kaffe.

Effekten af koffein er kendt for de fleste kaffedrikkere, men rent fysiologisk er det der sker, at kaffens koffein stimiulerer centralnervesystemet, hvilket sætter fart på kroppens blodcirkulation. Det giver en øget blodgennemstrømning i hele kroppen, men også til hjernen, og det vil generelt give en fornemmelse af energi – formodentligt fordi der transporteres mere ilt og kulhydrat til kroppens muskler og vitale organer.

Koffein har fået ris og ros i mange sammenhæng, men der er et bevist faktum at det virker stimmulerende og fremmer koncetrationen indtaget i afbalancerede mængder. Den øgede blodcirkulation har også en positiv effekt på tilfælde af hovedpine og indgår derfor også i mange hovepinepiller, ligesom det også bruges i andre farmaceutiske produkter.

En misfortåelse af koffeins og virkning af kaffe er, at det skulle have egenskaber, der ophæver alkohol. Det absolut ikke tilfældet, men antagelsen er formodentligt baseret på den opkvikkende virkning koffein har, og en døsig beruset vil i nogle tilfælde føle sig mere vågen og klar i hovedet. Pas dog på med at kompensere for branderten med alt for meget kaffe. Store mænger koffein vil gøre tømmermændene værre.

For meget koffein

Hvis du drikker for meget kaffe indefor en kort tidsperiode kan du opleve forskellige symtomer. De mest normale er hjertebanken, generel uro i kroppen, rystende hænder og besvær med at falde i søvn.

Hvad der er “for meget” afhænger i meget høj grad af dit normale forbrug, og derudover har vi en meget individuel tærskel for modtagelighed for koffein. Længere tids højt kaffeforbrug kan også nedsætte kroppens modtagelighed.

Koffein virker desuden vandrivende, men kan siges at være væskeneutralt, da mængden der udlades rundt regnet svarer til væsken der indtages.

Koffein findes i mere end 50 forskellige planter, herunder kakaofrø, mange sorter te-buske.

Koffeinfri kaffe

Koffeinfri kaffe har altid haft rygte at at være dårligere end “normal” kaffe, og det har til dels været rigtigt, men ikke fordi koffein er en særligt vigtig bestanddel i kaffens smag. Koffein smager ikke af noget, men er en lille smule bittert, men argumentet fra dem, der fravælger koffeinfri kaffe på grund af smagen er, at processen – som er en art vandbehandling – fjerner smagsstoffer fra kaffebønnerne.

Gennem tiden har markedet for koffeinfri kaffe ikke været særligt stort, og derfor har kvaliteten af de kaffe blends der blev anvendt ikke været særlig høj, men det har ændret sig de senere år.

Kasper Brandt Hansen

Artikler