You are currently viewing Koffein i kaffe

Koffein i kaffe

Koffein er en almindelig og naturlig del af kaffe, og udg√łr normalt ca. 3% af en kaffeb√łnnes v√¶gt. I en normal kop filterkaffe bliver det ca. 70 mg koffein i kaffe, men det pr√¶cise tal  afh√¶nger af mange faktorer.

Så meget koffein er der i de forskellige kaffetyper

  • Almindelig kaffe 100 gram = 40 mg koffein
  • Espresso 100 gram = 212 mg koffein
  • Iskaffe 100 gram = 40 mg koffein

Vandets kontakttid med kaffeb√łnnerne spiller en rolle, men ogs√• den kaffe blend du bruger har indfydelse. Robusta kaffe indeholder nemlig en del mere koffein end arabica kaffe.

Effekten af koffein er kendt for de fleste kaffedrikkere, men rent fysiologisk er det der sker, at koffein i kaffe stimiulerer centralnervesystemet, hvilket s√¶tter fart p√• kroppens blodcirkulation. Det giver en √łget blodgennemstr√łmning i hele kroppen, men ogs√• til hjernen, og det vil generelt give en fornemmelse af energi ‚Äď formodentligt fordi der transporteres mere ilt og kulhydrat til kroppens muskler og vitale organer.

Koffein har f√•et ris og ros i mange sammenh√¶ng, men der er et bevist faktum at det virker stimmulerende og fremmer koncetrationen indtaget i afbalancerede m√¶ngder. Den √łgede blodcirkulation har ogs√• en positiv effekt p√• tilf√¶lde af hovedpine og indg√•r derfor ogs√• i mange hovepinepiller, ligesom det ogs√• bruges i andre farmaceutiske produkter.

En misfort√•else af koffeins og virkning af kaffe er, at det skulle have egenskaber, der oph√¶ver alkohol. Det absolut ikke tilf√¶ldet, men antagelsen er formodentligt baseret p√• den opkvikkende virkning koffein har, og en d√łsig beruset vil i nogle tilf√¶lde f√łle sig mere v√•gen og klar i hovedet. Pas dog p√• med at kompensere for branderten med alt for meget kaffe. Store m√¶nger koffein vil g√łre t√łmmerm√¶ndene v√¶rre.

Koffein i kaffe

For meget koffein

Hvis du drikker for meget kaffe indefor en kort tidsperiode kan du opleve forskellige symtomer. De mest normale er hjertebanken, generel uro i kroppen, rystende h√¶nder og besv√¶r med at falde i s√łvn.

Hvad der er “for meget” afh√¶nger i meget h√łj grad af dit normale forbrug, og derudover har vi en meget individuel t√¶rskel for modtagelighed for koffein. L√¶ngere tids h√łjt kaffeforbrug kan ogs√• neds√¶tte kroppens modtagelighed.

Koffein virker desuden vandrivende, men kan siges at være væskeneutralt, da mængden der udlades rundt regnet svarer til væsken der indtages.

Koffein findes i mere end 50 forskellige planter, herunder kakaofr√ł, mange sorter te-buske.

Se denne video omkring hvad koffein i kaffe g√łr ved kroppen.

Koffeinfri kaffe

Koffeinfri kaffe har altid haft rygte at at v√¶re d√•rligere end “normal” kaffe, og det har til dels v√¶ret rigtigt, men ikke fordi koffein er en s√¶rligt vigtig bestanddel i kaffens smag. Koffein smager ikke af noget, men er en lille smule bittert, men argumentet fra dem, der frav√¶lger koffeinfri kaffe p√• grund af smagen er, at processen – som er en art vandbehandling – fjerner smagsstoffer fra kaffeb√łnnerne.

Gennem tiden har markedet for koffeinfri kaffe ikke v√¶ret s√¶rligt stort, og derfor har kvaliteten af de kaffe blends der blev anvendt ikke v√¶ret s√¶rlig h√łj, men det har √¶ndret sig de senere √•r.