Sort te

Sort the er den mest udbredte og populære type te i Europa. Selvom vi kalder den sort te i Europa, bliver den dog kaldet rød te i Kina. Det er på grund af den rødbrune farve, som teen skaber, når den har trukket. I Europa har vi dog en anden type te, som bliver kaldet for rød te. Sort the er blevet produceret på præcis samme måde i flere hundrede år. Det er ikke mærkeligt, når den bliver drukket så meget hele verden over. 

Du kan finde sort the under mange forskellige navne og typer. Der er nemlig både ren sort te i forskellige former og med tilsatte smage. Ofte bliver den sorte te også navngivet efter det sted den er dyrket, eksempelvis ”Assam” og ”Darjeeling” er nogle af de mest populære indiske typer sort the. Sort te har ofte en dybere smag end flere andre slags te, men kommer stadig fra samme plante.

Den Standhaftige Tinsoldat

Standhaftig Tinsoldat
Pris: 35,00 kr.

Efterårste

Efterårste
Pris: 40,00 kr.

Blackberry Tango Superior Økologisk

Blackberry Tango
Pris: 52,00 kr.

Juledrømme

Juledrømme
Pris: 35,00 kr.

Bailey Te

Bailey Te
Pris: 35,00 kr.

Earl Grey Økologisk

Earl Grey Økologisk
Pris: 49,00 kr.

Keemun OP

Keemun OP
Pris: 32,00 kr.

Havtorn Karamel

Havtorn Karamel
Pris: 32,00 kr.

Sinful Fudge

Sinful Fudge
Pris: 47,00 kr.

Assam sort te

Assam sort te
Pris: 33,00 kr.

Sort te sundhed

Du har sikkert tit hørt, at det er sundt at drikke te. Det er det også af mange forskellige grunde. En af tingene der gør sort te sundt og så mange andre typer te, er at de primært er vand. Ofte drikker man ikke nok vand på en dag, og derfor kan det at drikke en kop te hjælpe. Det holder dig hydreret i løbet af dagen, og gør det sjovere at drikke. 

Men der er også meget andet sort te sundhed, og mange bruger teen for dens helse egenskaber. Te indeholder nemlig store mængder antioxidanter og vitaminer. Hvid og grøn te er dem, som har flest antioxidanter. Men selvom sort the har færre, er der stadig mange sunde egenskaber. Antioxidanterne hjælper med at holde din mave i balance og booster dit immunforsvar. Sort te er derfor både velsmagende og sundt for dig.

Sort te koffein

Der er forskellige mængder koffein i hvid, grøn og sort te. Der er mest koffein i sort te ud af alle sorterne. Det er på grund af processen sort te bliver lavet med, der beholder den naturlige mængde koffein i sort te. Selvom der er en stor mængde sort te koffein, er det stadig betydeligt mindre end i en kop kaffe. Du kan derfor stadig få energi fra en kop sort te, men på en mere stabil måde.

Mange forskere mener, at koffein i sort te er sundt for dig, og har gavnlige effekter i små doser. Det er fordi koffein er stimulerende for kredsløb og fordøjelsessystem. Samtidigt hjælper det med at skærpe dine sanser og koncentrationsevne. Det er aldrig sundt at drikke for meget, men med koffein i sort te, er det ikke en stor risiko. Du får en mere naturlig energi følelse end de energispikes mange oplever ved kaffe.

Sort te grader

Hvor varmt vandet man bruger til te er, gør en stor forskel for den endelige smag. Der er også forskel på, hvor meget varme forskellige typer te kan holde til. Sort te er den mest robuste tesort og bliver bedst brygget ved 100 grader. Du kan derfor trygt koge dit vand som normalt i en elkedel, uden at tage højde for sort te grader. Sort the udvikler alle sine smagsstoffer ved den høje temperatur. Den bliver ikke bitter på samme måde som mange andre slags te gør. 

Lige som dens sort te grader, kan teen også holde til at trække længere. Fordi der findes så mange forskellige typer sort te, er der også forskel for hvor længe, de skal trække. Sort te skal typisk trække mellem 6 og 10 minutter. Du kan ofte læse på den te du køber, hvor længe den skal trække.

Sort te med smag

Sort the har en karakteristisk smag, som er let genkendelig. Men den er også god til at tilføje andre typer smage til. Du behøver derfor ikke være vild med den klassiske sort te smag, for at kunne drikke sort te. Der er mange typer, som earl grey og english breakfast, der er varianter af smagen af sort te. Men de fleste frugtteer, er også baseret på sort te. 

Det er nemt at udforske det hav af muligheder, der er for smag ved sort the. Fordi teen i sig selv kan holde til så meget, kan man tilføje næsten alt andet. Du vil derfor ofte finde sort the med forskellige typer blomster, bær, frugt og nødder. Det giver dig mulighed for at kunne få meget forskellige oplevelser, selvom det hele er sort te. Det betyder også, at du altid kan finde en sort te smag for dig.

Se også vores store udvalg af tedåser. 🫖

FAQ om sort te

Hvad er sort te?

Ligesom grøn og hvid te, er sort te en del af den originale tefamilie. Det betyder at sort the kommer fra bladene busken Camellia Cinensis. Det er kun de tre typer te, som bliver betegnet som ”rigtig” te. Men mange andre slags bliver behandlet og drukket som det. Sort te er type te som er fuldt fermenteret. Det betyder at bladene får lov at lægge længe efter de er tørret og før de bliver varmebehandlet. Her begynder. Det er processen efter høst, der beslutter om teen bliver hvid, grøn eller sort.

Hvad er sort te godt for?

Sort te har flere sunde egenskaber. Det indeholder færre antioxidanter en grøn og hvid te, det meste af tiden. Dog er sort te sundt og du kan få mange fordele ud af at drikke det. Der er store mængder koffein i sort te i forhold til de fleste andre typer te. Hvis du gerne vil udskifte kaffen, er de mindre mængder sort te koffein en god måde at gøre det på. Flere forskere mener endda at koffeinen i sort te er sund i mindre mængder.

Hvor kan man købe sort te?

Det er muligt at købe sort te næsten alle steder, som sælger te. Sort the er måske den mest populære type te, og derfor er det heller ikke svært at finde mange forskellige varianter. De fleste supermarkeder, vil have forskelligt udbud af sort the. Vil du gerne prøve flere typer, kan du gå til en teforhandler. Her er der ofte flere muligheder og du kan dufte til teen, før du køber den. Endelig kan du også købe sort the hos online forhandlere.

Læs også