Lav kaffe med stempelkande

Lav kaffe med stempelkande

Brygning af stempelkaffe med stempelkande anses bredt som den bedste metode til at lave kaffe. Ikke nok med at udstyret ofte er elegant designet, og tilfredsstillelsen ved den f√¶rdige kop kaffe er stor, fordi processen er s√• enkel og “√¶rlig”, s√• giver denne metode s√• absolut bryggeren bedst f√łlelse med hvad der sker med kaffen undervejs, og dermed bedst mulighed for at justere og forfine kaffens smag. …og s√• er det faktisk ikke s√¶rligt sv√¶rt ‚Äď bare man er opm√¶rksom p√• nogle f√• detaljer.

Stempelkaffe

Konstruktionen er velkendt for de fleste, og dejligt enkelt. Ofte en glaskande monteret i en holder med h√•ndtag, og en konstruktion med l√•g, der holder stemplet og filter, som presses ned n√•r brygningen g√łres f√¶rdig. Men, stempelkander findes i et utal af design og variationer, s√• kig dig lidt omkring. Der findes helt sikkert noget der falder i smag. Bodum Chambord til 3 kopper en min egen favorit, og s√• har jeg ogs√• til 8 kopper, hvis der skal brygges kaffe i stor skala.

Sådan brygger du stempelkaffe

Tidsforbrug: 15 minutter.

  1. V√¶lg din favorit-kaffe, og mal den m√¶ngde kaffeb√łnner du skal bruge. Et godt bud til stempelkaffe er Caff√® Vicer√® – Mokabar.

  2. 7g kaffe til 1,5 dl vand. Det er altså vigtigt at du på forhånd er opmærksom på, hvor meget der kan være i din stempelkande, og hvor meget kaffe du gerne vil lave.
    Husk Рkaffe til stempelkaffe skal være groftmalet

  3. Kog rigeligt vand, så du ikke mangler når der hældes op. Når vandet har kogt skal du lade det stå et minut eller to. Vandet må ikke være kogende, men skal være 94-96 grader. Brug eventuelt en termometer til at checke. Du får hurtigt en fornemmelse af, hvor lang tid vandet skal stå.

  4. Doser kaffen ned i kanden og hæld den rigtige mængde vand over, jf. pkt. 1

  5. R√łr rundt med en r√łrepind, s√• al kaffen v√¶des og blandes med vandet.

  6. S√¶t stemplet i kanden og lad det v√¶re oppe. Vent ca. 4 minutter f√łr det trykkes ned.

  7. Hvis du har t√•lmodighed til det, s√• vent et halvt til et helt minut inden f√łrste kop h√¶ldes op og nydes.

Nyd så dit mesterværk og lad være med at presse de sidste dråber ud af kanden. Selvom det utvivlsomt smagte fantastisk er der ofte meget grums i bunden.

Reng√łring, reng√łring, reng√łring…

Det kan ikke siges ofte nok, og jeg kommer sikkert til at n√¶vne det i hvert indl√¶g. Reng√łring er altafg√łrende. Din stempelkande skal vaskes efter brug, s√• gamle kafferester ikke √łdel√¶gger n√¶ste brygning. Efter hver 4-5 brygning b√łr du skille  kanden ad og rense den grundigt inden du samler og stiller v√¶k.

God brygning!